Той не само няма да има никакво негативно въздействие върху

...
 Той не само няма да има никакво негативно въздействие върху
Коментари Харесай

Биляна Петрова пред Euronews България: Проектът на „Добротич Уинд“ АД за вятърен парк е стратегически важен за България

 

Той освен няма да има никакво отрицателно влияние върху хората във Ветрино и Вълчи Дол, само че ще донесе и доста изгоди, безапелационна е тя

 

Проектът на „ Добротич Уинд “ АД на стойност 1,2 милиарда лв. за създаване на нов вятърен парк на териториите на общините Ветрино и Вълчи дол е стратегически значим за България. Това разгласи в ефира на Euronews България изпълнителният шеф на сдружението Биляна Петрова. Тя изясни, че заложените в капиталовото желание мощности от 519 МВ на практика съвсем ще удвоят енергийните мощности от вятър в страната, които сега се правят оценка на сред 600 и 700 МВ. Това от своя страна ще усили значимостта и на двете общини.

Петрова бе безапелационна, че планът освен няма да има отрицателно влияние върху хората и околната среда, само че ще докара и до редица позитиви за локалната общественост. Част от тях са свързани с огромната обществена стратегия, с която вложителят се ангажира в двете общини. Тя напомни предлагането на „ Добротич Уинд “ АД за енергийни помощи за всички битови консуматори във Ветрино и Вълчи Дол, което няма досега няма аналог в България. От него могат да се възползват общо 14 хиляди поданици, като компанията е подготвена да поеме до 1200 КВч от годишните сметки на всяко домакинство за период от почти 35 години.

“Като обществено виновна компания ние имаме вяра, че следва да поддържаме положителни връзки с локалното население ”, съобщи Петрова пред Euronews България. Тя напомни, че капиталовото желание на „ Добротич Уинд “ АД стъпва върху остарял план, който към този момент е минал през цялостна процедура на утвърждение от българските институции, в това число по повод въздействието му върху околната среда. В допълнение на това вложителят непринудено е заел самостоятелен интернационален инспектор за едногодишен мониторинг, който е удостоверил, че в определеният район няма да има отрицателно влияние върху биологичните типове.

Като доказателство за това, че локалните хора нямат съображение за терзания Петрова напомни, че на територията на България, както и на прилежащата община Суворово, към този момент има сполучливо построени вятърни паркове, които са в употреба задоволително дълго време, с цел да се изключат отрицателни въздействия върху околната среда, здравето на хората и земеделието.

Изпълнителният шеф на „ Добротич Уинд “ АД подчертава и върху това, че интернационалните банкови институции, които ще се ангажират с финансирането на плана, също ще проведат спомагателна щателна инспекция, която да подсигурява цялостната безупречност, както във връзка с сигурността, по този начин и що се отнася до грижата към околната среда.

“Изненадани сме от смяната на позицията на Община Ветрино. ”, показа Петрова по отношение на неочакваното решение на общинския съвет да наложи мораториум върху развиването на вятърната сила на територията на общината. То се апелира във Варненския Апелативен съд, както от вложителя, по този начин и от Областния шеф на Варна във връзка с неналичието на подготвеност на локалната власт за такава възбрана.

“Вярваме в безпристрастността на българския съд и разчитаме на неговото решение ”, разяснява Биляна Петрова. Варненският апелативен съд се чака да се произнесе по жалбите до месец.

През септември “Добротич Уинд ” АД внесе в Общинския съвет във Ветрино обновено капиталово желание, в което завява подготвеност да вложи над 1,2 милиарда лв. в построяването на супер съвременен вятърен парк със 74 генератора на територията на двете общини. Проектната компания се ангажира и с огромна обществена стратегия в двете общини и редица обезщетителни ограничения, които ще донесат директни изгоди за популацията на общо стойност към 15 млн. лв.. Предложението към момента не е прегледано от Общинския съвет.

“Добротич Уинд ” АД е планова компания, която има желание да построи вятърен парк “Добротич Уинд “ на територията на общините Ветрино и Вълчи дол, област Варна. Тя е част от групата на интернационалната компания ”CWP Global ” (CWP), осъществила едни от най-големите планове за произвеждане на електрическа сила от ВЕИ в Югоизточна Европа. През последните 15 години CWP влага в устойчивото развиване и има построени над 1500 МВт планове с общо финансиране от над 3,5 милиарда евро, измежду които са най-големите вятърни паркове в Австралия, Сърбия (158 МВт) и Румъния (600 МВт).

В момента CWP създава общо над 3 000 МВт нови ВЕИ мощности в района, в това число в България, Сърбия и Румъния. Така способства за обезпечаването на евтина зелена сила, ускореното заменяне на скъпи и замърсяващи електроцентрали с екологични такива и понижаване на зависимостта от нефт и природен газ на стопанските системи на тези страни.

Работим в партньорство с локални компании и общини, осъществявайки планове отговарящи на най-високите стандарти в енергетиката. CWP поставя обилни старания, с цел да бъде всяка нейна инвестиция безвредна, с грижа и отговорност към хората и околната среда.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР